Hjällbos sommarvärdar livar upp torg och gårdar

Publicerad 14 juli, 2017

I Hjällbo har Poseidons sommarvärdar blivit en tradition för semesterlediga barn och besökare på torget. För tionde året i rad fixar de aktiviteter för både unga och gamla med fotbollsturneringar, studsmattor och inte minst det populära sommarcaféet.

Ly Lang är en av besökarna på caféet vid torget, där det bjuds på gratis kaffe, saft och ritbord för barnen.
– Jag är här nästan varje dag. Det är jättetrevligt och ungdomarna är så bra. Och så har jag märkt att det inte är lika många som kör moppe på torget när vi sitter här, säger hon.

På konstgräsplanen vid Sandspåret är ett 20-tal barn igång och spelar fotboll, indelade i lag med olikfärgade väster. Den här veckan har sommarvärdarna hjälp från föreningar i området, som agerar målvakter, coacher och omplåstrare.

– Vi har haft hoppreps- och limbotävling i veckan också. Och så fotbollsturneringar förstås, som är väldigt populärt, säger Tawgar Mashir, som är handledare för sommarvärdarna.

Men allra mest populär är nog ändå studsmattan. Snabbt sprider sig ryktet mellan gårdarna om var studsmattan ska monteras för dagen och redan innan sommarvärdarna fått upp den börjar en prydlig kö av förväntansfulla barn rada upp sig.

Första jobbet – en viktig erfarenhet

Sommarjobben i Hjällbo sysselsätter totalt 129 personer. Förutom sommarvärdarna jobbar ett 100-tal ungdomar i projektet ROS – Rent och Snyggt i Hjällbo, där ungdomar mellan 16 och 18 år sommarjobbar med enklare trädgårdsarbeten och att hålla rent och snyggt. Ett 40-tal ROS-ungdomar är anställda av Poseidon, och i år erbjuder Poseidon även 69 sommarjobb genom SDF Angered.

– Att få ett första jobb är stort och en viktig erfarenhet som vi vill ge ungdomarna här i Hjällbo, säger Charles Ntege, boendekonsulent på Poseidon. I år har vi delat in arbetslagen i mindre grupper med handledare för att stötta ungdomarna på bästa sätt.

Fanny ANdersson, Maryam Abdulkadir och Maroa Maithan är tre av drygt 100 ungdomar som sommarjobbar i årets ROS-projekt.

Till nyhetsarkivet