De fick recept på den bästa odlingsjorden!

Publicerad 1 oktober, 2018

Grupp människor i höstkvällen bakom ett liggande träd, lyssnar på trädgårdsmästaren

– Det är kul att han är så Rock’n Roll och ifrågasätter allt, sa Emma Hoxell i onsdags kväll när trädgårdsmästare Gerben Tjeerdsma bjöd in Poseidons odlande gårdsföreningar till hans vackra Gerbianska trädgården på Råda Säteri.

Två yngre, leende kvinnor i ett växthus

Emma Hoxell och Tove Österberg inspirerades

– Det är första gången vi är med på en sådan här kväll, den gav verkligen inspiration och det behöver man, fortsatte Tove Österberg som med grannen och vännen Emma Hoxell odlar blommor och grönsaker i gårdsföreningen Trajka & Co i Kålltorp.

Ja, ren och skär trädgårdspassion i höstkvällen, det var vad ett 30-tal av Poseidons odlingsintresserade hyresgäster fick möta i onsdags på Gerbianska trädgården som ligger på Råda Säteri i Mölnlycke.

– Vi bjuder in våra odlare till en inspirationsträff varje höst. Den här gången fick vi möta den spännande nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som innan han startade upp Gerbianska arbetat länge både i Botaniska trädgården och på Universeum, berättar Poseidons Cecilia von Elern som arrangerade trädgårdsbesöket ihop med Kicki Persson på Hyresgästföreningen.

Under kvällen visade och berättade Gerben Tjeerdsma om många olika växter, han uppmanade till att ifrågasätta det som står på fröpaketen och våga gå ut och plocka fröer själv. Han visade även frögallringstekniker och gav tips på en lyckad jordblandning: 50 % jord, 25 % grus (2 till 5 millimeters, sorten man sandar med på vintern) och 25 % sand (Gerben använder en sand som heter 08).

Att Gerbens passion för växtriket togs emot positivt av det odlingsintresserade sällskapet var tydligt. Odling är ju en livsstil och möjlighet att träffa nya vänner:

– Det är superkul att kunna närodla även om man har en lägenhet utan balkong. Det är en social grej också, vi är ganska nya i odlarföreningen och har fått kontakt med grannarna. Det drar en igång massa positiv energi, berättar Elinor Kärnestam som är med i odlande gårdsföreningen Rödspottan i Gamlestaden.

Elinors granne Eva Englund har odlat länge och är också med i Rödspottan.

– Roligt är att vi kommer från olika kulturer och länder i vår gårdsförening. Med odling har vi något gemensamt och neutralt att prata om och samlas kring. Alla tycker ju att de är väldigt spännande när det växer!

Grupp med odlande gårdsföreningra i samtal med trädgårdsmästaren

Är du intresserad av att gå med i eller starta gårdsförening? Hör av dig Cecilia von Elern på cecilia.von.elern@poseidon.goteborg.se eller telefon 031-332 11 15, alternativt Kicki Persson på kicki.persson@hyresgastforeningen.se eller telefon 0706-99 38 54.

Blomsterrabatt i grodperspektiv, med Råda säteri samt gruppen gårdsföreningsmedlemmar i bakgrunden

 

Till nyhetsarkivet