Bea tar hand om äldre på distans

Publicerad 18 maj, 2020

När träffarna i Beväringshusets trygghetsboende i Kortedala ställdes in på grund av covid-19 fick de äldre ett mindre socialt liv. Det oroade trygghetsvärden Bea Abrahamsson som började ringa dem. Allihop. På två veckor har det blivit 30 samtal. ”Det är väldigt uppskattat och jag saknar dem”, säger hon.

I normala fall träffas Poseidons hyresgäster i Beväringshusets trygghetsboende i samlingslokalen två dagar i veckan. De fikar, spelar inomhuscurling, har frågesport, har sittgympa, åker på utflykt och framförallt – umgås.

– För många är det veckans höjdpunkt att komma ut och träffa andra. Att sitta och prata över en kopp kaffe kan betyda väldigt mycket, säger Bea Abrahamsson.

Hon är trygghetsvärd och den som vanligtvis håller i träffarna. Nu är dock ingenting som vanligt. Sedan i mitten av mars är träffarna inställda och hyresgästerna har fått rådet av myndigheterna att minimera sina sociala kontakter till det absolut nödvändigaste. Det betyder att många som redan innan kände sig ensamma har blivit ännu mer ensamma.

Det oroade Bea. Och hon saknade sina besökare och deras samtal. Så hon började helt enkelt ringa runt till dem. Även de hyresgäster i trygghetsboendet som inte brukar komma till samlingslokalen.

− Jag har fått en helt fantastisk respons! De uppskattar så mycket att någon ringer, pratar en stund och frågar hur de har det. Mitt hjärta är varmt efter varje samtal.

Bea berättar att de flesta mår bra och att oron att bli sjuk inte är det största problemet. Det är ensamheten som är värst.

− Den är fruktansvärd för många. Och i den här generationen sträcker man inte gärna ut handen för att be om hjälp eller stöd. De ringer inte själva – därför måste vi göra det, säger hon.

Många av hyresgästerna har fått nya vänner genom träffarna i samlingslokalen. Nu saknar de varandra och sina stunder tillsammans varje tisdag och torsdag.

När det äntligen blir dags att starta verksamheten igen funderar Bea på att ordna en fest för att fira. Hon hoppas att några av dem som hon den senast tiden pratat med för första gången också ska hitta till samlingslokalen.

− Kanske har tröskeln att ta sig till träffarna blivit lite lägre nu när de lärt känna mig lite, säger hon.

Innan dess är det dock telefonkontakt som gäller. Och ibland brev. Bea håller precis på att skriva ett brev med lite aktuell information och en personlig hälsning.

− Jag stoppar i lite choklad i varje kuvert, säger hon.

 

Läs mer om Poseidons trygghetsboende

Till nyhetsarkivet