Angereds ungdomar seglar ikapp!

Publicerad 18 juli, 2017
Fyra nöjda ungdomar i flytväst på bryggan, med vind i håret, blå himmel och blått hav

Hussein lärde sig segla med nya kompisarna i Långedrag

Är du mellan 8 och 12 år, simkunnig och bor i ett av våra hus i Angered? Då kanske du vill gå på LSS seglarskola nästa sommar ihop med nya kompisar från västra Göteborg? Det gjorde Hussein, hans lillasyster Lilian och tre till i sommar.

Hussein har hjälp av 12-åriga ledaren och juniorlandslagsseglaren Julia när båtarna ska upp på land efter förmiddagens segling. Nära honom rör sig den yngsta på lägret, lillasyster Lilian, som vågade åka med på Långedragslägret eftersom storebrorsan hängde med.

– Det är jätteroligt att vara här, säger Lilian och drar lite i en båt som ska på plats. Hon har aldrig seglat förut ”Nä, jag har inte ens varit på en båt” och har aldrig varit i Långedrag heller för den delen.

–  Hemma brukar jag mest vara med kompisar och leka med mina två hamstrar Liara och Chiara. De är väldigt bra på att klättra.

Fem glada barn i flytväst bredvid en leende ledare, på planen bredvid bryggan med båt bredvid, blå himmel och blått hav

Lilian omringad av LSS-ledaren och sina nya kompisar i Långedrag

Diana och Judith Alizade är systrar och kommer från Angered. De har precis varit ute och seglat i lagom hård vind med varsin optimistjolle. Ledarna har varit nära barnen, antingen i en gummibåt bredvid eller i jollen, för att visa de hur de ska utnyttja vindens krafter på bästa sätt. Nu är alla hungriga och ska göra iordning båtarna ihop, innan de får lunch.

– Jag har aldrig seglat förut. Det är bra att vara här, man lär sig att segla, berättar en nöjd Diana.

Killarna som hjälps åt med systrarna Alizade på bryggan gillar att vara på LSS seglarläger ”det roligaste är att segla och träffa nya kompisar”. Hemma spelar de gärna dataspel och cyklar.

– Jag spelar tennis också och bandy, men jag vill nog börja segla också. Det är roligt. Och maten här är bra, vi har fått typ grillspett och tacos, berättar en av dem.

Tre glada, trevliga vuxna på en brygga med seglande barn bakom sig, blått hav och blå himmel.

– Nu är det våra ungdomars tur att segla, säger Distriktschef Jan Nilsson, Boendeutvecklare Carina Nilsson och Ekonom Lena Johansson från Poseidon när det är båtbyte.

De som möjliggör seglingen för barnen från Angered är Majorna-Göteborg Rotaryklubb, som drog igång projektet med LSS, Långedrags Segelsällskap, i samband med sitt 70-årsjubileum. Förutom lägeravgiften håller de med lån av seglarkläder och flytvästar. Dessutom har de hyrt en minibuss, och hämtar barnen klockan 8 varje morgon uppe i Lövgärdet och kör hem dem klockan 16.

Jan Nilsson från Poseidon ser mycket positivt på lägersamarbetet med Rotary och Långedrags Segelsällskap.
– Den stora vinningen är ju att barn från olika stadsdelar lär känna varandra. Men också att barn från Angered och andra stadsdelar, som kanske aldrig förut varit ute på kusten, får möjlighet att vara vid vattnet, lära sig att segla och skapa ett intresse.

En glad grupp på 20 barn och några ledare, på land intill bryggan med båtar bakom. Fyra barn ligger på bryggan framför gruppen, någon räcker upp en arm.

Förmiddagsseglingarna avklarade och hela gänget samlas innan en god lunch!

 

Carina från Poseidon kramar om glada seglartjejern a Lilian och Judith

Glatt återseende när Carina från Poseidon besökte Lilian och Judith på lägret

Bor du i ett av våra hus i Angered?

Är du 8-12 år, simkunnig och intresserad av att gå på seglarskola nästa sommar? Håll utkik efter inbjudan i ditt trapphus eller på webben framöver!

Till nyhetsarkivet