Aktuellt just nu

 

20 november 2017

Bra jobbat lag Kviberg!

Hela 79,7 % utsorterat matavfall totalt drämmer lag Kviberg till med redan nu i oktober. Det gör de även för största ökningen av utsorterat matavfall: +43,5 %. Men många andra lag visar jättefina resultat!

– Ja, bra jobbat av väldigt, väldigt många! Flera lag visar jättefina siffror redan nu i oktober, faktum är att 7 av 8 distrikt ökat utsorteringen av sitt matavfall i oktober. Tillsammans har vi ökat utsorteringen med 2,6 % jämfört med en månad tillbaka, vilket är långt högre än vi vågat hoppas på, säger Terese Svensson som projektleder Poseidons kampanj.

Lag Kviberg i topp
Glädjande nog kommer lagen i oktobertoppen från många olika delar av stan.
– Ja, av totalt 74 lag har 46 lag ökat andelen utsorterat matavfall under oktober. Och lagen kommer från såväl distrikt Väster, Centrum och Hisingen som Kortedala och Öster, berättar Terese Svensson.

Oktoberbäst för total utsortering på distriktsnivå är Väster med hela 30,2 %, Största ökningen på distriktsnivå står Kortedala för med +7,2 %. Där ingår lag Kviberg med största ökningen utsorterat matavfall, +43,8 %, och sitt fantastiska 79,7 % utsorterat matavfall totalt. Imponerar gör också lag Södra Kortedala med en ökning på +35,7 % och en total utsortering av matavfall i oktober på 58 %.

Radarpar ligger bakom
Vad är då hemligheten bakom Kortedalas rivstart? Vi frågar miljövärdarna Amir Elhadj och Andreas Ottosson som teamat ihop sig i tävlingen och jobbar tillsammans i Kviberg och Södra Kortedala. De är själva väldigt imponerade av sina hyresgästers fina resultat.

– Jättekul att höra att hyresgästerna visar på så bra resultat! På Beväringsgatan har vi märkt av att matavfallskärlen har varit fullare och i Södra Kortedala har vi fått beställa extra tömningar av matavfall, men vi trodde inte att det hade ökat så här mycket!

Miljövärdarna Amir Elhadj och Andreas Ottosson.

Varför tror ni att det har gått så bra just här?

– Bra engagemang från hyresgästerna såklart. Och på Beväringsgatan syns lapparna som vi har satt upp väldigt väl. Varje miljörum på Beväringsgatan har en ingång med glasdörrar på varsin sida av huset. Vi har satt upp lapparna, synligt, på bägge sidorna. I Södra Kortedala satte vi upp lappar på varje våningsplan istället för att bara sätta upp dem i entrén. Kanske kan det bero på det, att folk har sett och tagit till sig informationen och sen agerat på det, säger Amir och Andreas.

Fortsättningen då? Vad händer i kampanjen?

Terese Svensson som projektleder tävlingen Sortera matresten, sortera allt förresten berättar:

– Självklart fortsätter vi och matar på med rolig information och ser till att sopsorteringen funkar ute på distrikten. Vi gick ut med en enkät innan tävlingen, där fick vi värdefull information så att vi kan rätta till saker som inte fungera och stötta där det behövs. Målet är ju att vi ska hjälpa hyresgästerna till riktigt bra sorteringsvanor. Det har börjat väldigt bra!

Tio-i-topp-listan största ökningen oktober
Tio-i-topp-mest sorterat oktober
Se ditt lags resultat här


6 november 2017

Poseidon tog över #greenhackgbg

Under hela vecka 45 höll Poseidon i uppdateringarna av #greenhackgbg – Göteborgs Stads kanal för frågor om hållbara livsstilar. Jätteroligt tycker vi!

Tre gånger om dagen uppdaterade vi med matnyttig info om sopsortering och träffar hyresgäster och medarbetare vid våra miljörum och inkastluckor. Terese Svensson som är vår greenhackande kretsloppscontroller höll i spakarna.

Se våra bilder oss på instagram, under greenhackgbg. Du kan också läsa om vår tävling och kampanj Sortera matresten, sortera allt förresten på greenhackgbgs blogg.

Här ser du alla instagraminlägg, även om du inte har instagram själv!


1 november 2017

 

Du har väl laddat upp med bruna påsar därhemma, och är redo att börja sortera! Nu drar tävlingen ”Sortera matresten, sortera allt förresten” igång. Och det är du och dina grannar som tävlar.

Målet är alltså att öka din och dina grannars sortering av matrester, och allt annat med förresten. Och ni är rätt många som är med och kan bidra till en bättre miljö. Vi pratar närmare 50 000 potentiella miljöhjältar faktiskt. Tillsammans kan ni göra en stor gemensam och viktig insats för miljön. Och vi ska göra allt vi kan för att hjälpa er nå ert mål!

Laget du tillhör, har du fått veta via Mina sidor. Du hittar också vilket område, och vilka gator, som är med i ditt lag här på hemsidan. Gå till länken Lag och resultat här bredvid, så ser du.

MÅLSÄTTNING
o Att öka er sortering  med 10 % innan 1 maj 2018
o HELA området sorterar 50 % av sina matrester

VAD VINNER NI?
Når ni målet väljer ni en av dessa belöningar:
o  Pengar till gemensam fest
o  Förbättring i området, t ex nya lekredskap
o  Varje hushåll får en personlig gåva
o  Annat bra förslag som belönar området

Hur tävlingen går till, vad som ska sorteras i bruna påsen samt varför vi satt igång den här tävlingen kan du läsa under fliken Frågor och svar. Ta dig gärna en stund och titta igenom den, där finns mycket matnyttig information. Har du bra idéer eller vill fråga mer om hur du ska sortera, prata gärna med lagledaren i ditt lag. Du ser vem det är i ditt trapphus.

Lycka till önskar alla vi på Poseidon!

Tävlingsregler

 


16 oktober 2017

Vad kan sorteras? All överbliven mat, fruktskal, äggskal, vissna blommor, kaffesump, vått hushållspapper bland annat. Se hela listan här.

Om jag inte sorterar? Då går matresterna upp i rök ihop med de vanliga soporna. Synd, när de kan bli energi.

Är det noga? Ja, lägg inget i bruna påsen som inte hör dit! Då bränns allt annat som du och grannarna sorterat i bruna kärlet eller inkastluckan, utan att bli energi.

LADDAD ATT TÄVLA? Prata med grannarna och gör er redo att tävla 1 november!


 

Bild på Ines och Ingemar som håller om varandra, utanför lokalen. Träd och gräsmatta bakom.

– Vi sorterar allt, berättar Ines Seminario-Persson som är från Peru och bor med sin Ingemar på Bernhards gränd. Men de bor här bara halva året. På vinterhalvåret bor de i Lima, i Peru.

Det är rätt fullsatt i lokalen där Poseidon hyresgäster samlats på distrikt Hisingens sopsorteringsmingel vid Karlaplatsen. Här svarar Poseidons personal på frågor om sopsortering  – och bredvid fikabordet, nära kaffet och kanelbullarna, sitter Ines Seminario-Persson och Ingemar Persson. Ingemar har bott, och sorterat sina sopor, på adressen sedan 2005. 2006 flyttade hans älskade Ines in. De båda jobbade ihop på Volvo i Peru på 70-talet och träffades åter det året – och blev ett par.

– Vi trivs jättebra här på Karlaplatsen, berättar Ines. Men vi bor här bara halva året, snart åker vi till Lima. Där har vi ett hus och hjälp med att städa, sköta trädgården och laga mat om vi vill, så har man det där. Här i Sverige däremot fixar vi allt själva med städning och matlagning. Å andra sidan, blir något fel i lägenheten här på Bernhards gränd, då behöver vi bara ta kontakt med vår husvärd som hjälper oss. I Peru finns ingen husvärd, där får vi ta tag i sådana saker själva.

Sophanteringen då? Hur funkar det med den i Lima?
– Man har inga soptunnor, berättar Ingemar. Soppåsen ställer man ut på trottoaren på kvällen och så är den borta morgonen efter. Det funkar hur bra som helst. Och återvinning börjar bli stort, fler och fler börjar göra det. Men man sopsorterar inte själv utan samlar ihop allt man har i en säck eller påse – plast, glas, metall, pappersförpackningar osv. – och så kommer de och hämtar påsarna och sortera upp det för återvinning.

Bild på en man med kaffekopp. Tony från Poseidon, samt hyresgästen Solvig.

– Jaha, här ska jag lära mig sopsortera, skojar Solvig Eriksson som bor på Norra Fjädermolnsgatan och sorterar allt. Sopsorteringspåsen står ute på den glasade balkongen och när hemtjänsten inte hinner lämna den tar hon rullatorn och knallar ner själv till miljörummet. Här på bilden pratar hon med Tony Petterson från Poseidon.

Nöjd kvinna ler vid ett ståbord, på bordet en matavfallspåse i påshållare samt ballonger i gult, ljusblått och rosa.

– Vi sorterar våra sopor, berättar Jeshi Beyene Kahsai som bor på Norra Fjädermolnsgatan med sin man, dottern Johanna som studerar till butikschef inom konfektion i Borås och dottern Silvana som läser till civilekonom. (Ballonger är fina, men ska alltså INTE sorteras i matavfallspåsen :)

Liten flicka med flätor blir kramad av sin storasyster, som står på knä. I handen har den lilla flickan en rosa ballong och en sopsorteringspåse.

– Det är mamma som sopsorterar, förklarar Cinda 18 år som läser på naturvetenskaplig linje, bor på Bymolnsgatan och var med på sopsorteringsminglet med lillasyrran Samarr som är 5 år – och som gillar den lilla sopsorteringspåsen bäst. Den för lampor, batterier och småelektronik.

Två leende medarbetare från Poseidon, Filip och Amjad, visar upp sopsorteringspåsar

Filip Saari och Amjad Jaber från Poseidon visar upp de praktiska sopsorteringspåsarna som underlättar när man ska slänga sakerna, och som de som var på minglet fick med sig hem.

Läs om tävlingen ”Sortera matresten, sortera allt förresten” som börjar 1 november, hur man sopsorterar och varför det är så viktigt här!


1 oktober 2017

Matresterna Lägger du i bruna påsen för matavfall. Har du ett miljörum lägger du påsen i det bruna kärlet märkt med MATAVFALL i miljörummet. Annars slänger du påsen i luckan för MATAVFALL där du slänger dina sopor.

Var finns miljörum eller inkastlucka? Har du inte hittat dit, prata med din miljövärd eller husvärd!

Slut på bruna påsar? Fler finns i ditt miljörum. Har du inget miljörum, säg till din miljövärd så får du fler direkt!

1 NOVEMBER STARTAR TÄVLINGEN Ladda upp med påsar därhemma!