Aktuellt just nu

 

27 september 2018

Grillfester och näsduksträd blev belöningarna i sorteringstävlingen!

 

Efter sommarens events och höstens utpekande av platser för träd, bänkar och lekredskap ska alla vinnarna av Sortera matresten vara belönade. – Roligt är att sorteringsviljan består, berättar kretsloppscontroller Terese Svensson.

Under hela kampanjperioden samlade Poseidons hyresgäster in matrester som drev stadens bussar i 81 480 km. Det är 9 600 km mer än motsvarande period förra året.

– Vi är superstolta! Tillsammans med er hyresgäster lyckades vi bryta en trend där utsorteringen av matavfall legat på ungefär samma nivåer under de senaste två åren. Många fick ett incitament till att sortera och en förståelse att matrester är värdefullt skräp. Och vi fick skärpa oss till det yttersta med att förse miljörum och entréer med bruna påsar, säger Terese Svensson som är kretsloppscontroller på Poseidon.

Supersorterande lag Stampen 1 köpte mat för sina vinnarpengar.

Miljöhjältar belönade

I juni skickades det ut enkäter till vinnarna som själva fick välja sitt pris. Under sommar och höst har de bjudits till gårdsfester, lunchutflykter har gjorts till Botaniska Trädgården, bikupor har satts upp, platser för näsduksträd pekats ut, bidrag har skänkts till välgörande ändamål, presentkort på mat har delats ut och lekredskap och sittgrupper ska sättas upp under hösten.

Terese Svensson.

– Det har varit roligt att kunna ge de här belöningarna. Men den största belöningen är att så många startat och etablerat en god sorteringsvana. Faktum är att många fortsatt sortera även efter kampanjslutet, det ser vi i siffrorna. Och för de som inte sorterar är det aldrig för sent att börja, säger Terese.

Lag Länsmansgården möttes och hade trevligt på sin grillfest på Hisingen.

Kul är också att vår gemensamma kampanj har fått uppmärksamhet runt om i Sverige, både av andra bostadsbolag men även kommuner, företag i avtalsbranschen och organisationen Avfall Sverige.

– Men vi säger till dom att det är hyresgästerna som har gjort jobbet. Så en applåd till alla sorterande miljöhjältar i våra hus. Gör er beredda på fler projekt som ska inspirera till att sortera andra saker också, säger en stolt Terese Svensson.

Sortera matresten-mingel på Marconigatan i distrikt Väster.

Lite fakta om Sortera matresten

  • Poseidons hyresgäster ökade tillsammans sin utsortering av matavfall med hela 7,4 %-enheter – man gick från 19,4 % innan kampanjen till 26,8 % i april 2018
  • Många områden har fortsatt att öka andelen matavfall även efter tävlingen
  • Alla distrikt ligger på högre nivåer av utsortering än året innan
  • Vi på Poseidon fortsätter att berätta för gamla och nya hyresgäster hur sorteringen ska gå till!

Här ska trädet stå!  Vinnande lag Allhelgonagatan med Gittan och Bengt Kilander, Anita Andersson och lagledare Fredrik Madsen förbereder för området Näsduksträd.

 


18 maj 2018

Kanonavslut med många vinnare i Sortera matresten!

7 lag fixade över 50 %. 11 var svindlande nära. 19 klarade över 10 procentenheters ökning. Största applåden får ändå tävlingens stora vinnare Stampen 1: Det idogt sorterande laget gick från 27,2 % utsorterat matavfall i november 2017 och ökade stadigt varje månad. I april hamnade de på hela 81,7 %.

– Det är fantastiskt bra jobbat, säger kretsloppscontroller Terese Svensson.

Det är en kanonnöjd Terese Svensson som summerar tävlingen där hela Poseidon gått från 19,4 % utsorterat innan kampanjen till 26,8 % i april.

– Jag hade aldrig vågat drömma om det fina resultatet och extra roligt är det att även områden som tidigare inte visat så bra resultat nu gjort jättebra ifrån sig. Det visar att det går vända utvecklingen åt rätt håll, säger Terese.

Utveckling som vänt

I Angered har hushållen i Angered Centrum sorterat på bra länge, medan Lövgärdet innan kampanjen inte visat jättebra siffror när matavfallet vägts. Nu har alla lag ökat med över tio procent. Lag Berggårdsgärdet i Hjällbo är annat exempel. De skrällde rejält i slutet och gick från 5,5 % utsortering av matavfall vid tävlingsstart till 55,3 % i april.

Hittat nya bra rutiner

Den stora vinnaren i tävlingen är Stampen 1. Laget från Norra Ågatan har successivt ökat på sina 27,1 procent från tävlingens första månad. I april sorterade de ut 81,7 procent av sitt matavfall och laget hade störst ökning av alla med 54,5 procentenheter. Terese berömmer laget som ihop med sin lagledare, husvärden Yusuf Nayef, nått så långt.

– Det är en riktig lagseger. Men vi har miljöhjältar över hela stan som sorterat på därhemma och nått kanonfina resultat. De finns i allt från Backa och Hisingen till Kaverös, Kortedala. Angered, Guldheden och Hjällbo. 7 lag nådde över 50 %, 11 till var så nära. Vi vet vilket jobb som har gjorts av väldigt många, i ur och skur, varenda dag. 

Tävlingsresultaten har gått att följa på hemsidan varje månad. Stampen 1 har även peppat varandra via områdets Facebookgrupp, något de tror kan ha bidragit till det fina resultatet.

–  Innan tävlingen sorterade vi inte ut matresterna hemma hos oss. Men nu går alla matrester i kompostpåsen, och vi kommer att fortsätta. För oss handlade det om att hitta en rutin och att gå ut med påsen ofta, säger Malin Faraon från det vinnande laget.

Jobbet fortsätter

Det som kommer hända nu är att de vinnande lagen kontaktas så de får välja vad de vill göra med prispengarna. Terese Svensson är både glad och stolt över de fina resultaten.

–Det här är början på en viktig miljöresa som vi gör ihop med er hyresgäster. Nu går vi vidare från fokus på matavfall till att sortera allt. Vi har flera projekt på gång som ska hjälpa er att minska sopberget och öka återvinningen.

En nöjd kretsloppscontroller Terese Svensson med husvärd Yusuf Nayef, lagledare för Stampen 1.

Här hittar du alla resultat från tävlingen!

RESULTAT I KORTHET:

Distrikt Angered hamnade över 10 %-enheters ökning med alla sina lag och Lag Angered Centrum sorterade ut hela 66,2 % matavfall i april.
Distrikt Centrum fick tre 10-procentare och Guldheden 8 hamnade på fina 59,2 %.
Distrikt Hisingen föll på målsnöret för 50 % med flera av sina duktiga lag och kammade hem en 10-procentare med lag Länsmansgården.
Distrikt Kortedala fick hela fyra 10-procentare och Kortedala 4 klarade precis 50-strecket och hamnade på 50,1 %.
Distrikt Väster kirrade två snygga 50-procentare från Kaverös med 56 och 61 % samt två 10-procentare med Näverlur och Tofta.
Distrikt Öster fick ytterligare två 10-procentare, förutom Stampen 1:s vackra uppvisning i sopsortering.
Slutligen Hjällbo. Grymma lag Bergsgårdsgärdet skrällde och klarade både 10-procentaren och över 50 % utsorterat i april med sina hela 55,3 % utsorterat i april. Att jämföra med sina 5,5 % vid starten i oktober.


17 april 2018

Sista ruschen i Sortera matresten!

Foto: Sofia Sabel

Knappt 2 veckor kvar innan målsnöret 30 april. Kanske är ditt lag nära en vinst, så se till att sortera alla matresterna som inte går att äta! Hyresgäster i distrikt Väster har gått på sopsorteringsmingel och Angered och Kortedala visar storresultat i mars.

Att sopsortering är färskvara, det ser vi tydligt i kampanj sortera matresten.
– Ja, medan det har gått upp och ner för en del lag, har andra lag gått stadigt uppåt vilket kommer synas tydligt i slutresultatet den sista april. Ett av dessa lag är metodiskt storsorterande lag Stampen 1 som är uppe i hela 77,7 % utsorterat matavfall i mars, berättar Terese Svensson som projektleder kampanjen.

Roligt i mars var att lagen i Angered tog riktig fart. För ökning i utsorterat matavfall i mars månad ligger man på guld-, silver- och bronsplats med lag Angered Centrum, Paprika och Kapris. Fint har det också gått i Kortedala med lag Gamlestaden 2, Gamlestaden 1 och Kviberg på listan. Bra jobbat!

Ingrid Nilsson, en av Angered Centrums duktiga sopsorterare. Foto: Sofia Sabel

Lagen i distrikt Väster kan bli bubblare när vi stänger tävlingen sista april. De har haft uppskattade, välbesökta sorteringsmingel under mars och april – med flera lag som ligger nära 50 % utsorterat matavfall.
– Ja, det har varit supertrevligt och kommit kring 100 till 150 personer på dessa. Det kommer såklart ge resultat. Hoppas att det hinner synas i tävlingsresultaten bara, men det viktigaste är ju att vi i slutänden blir fler som ser det som helt naturligt och viktigt att alltid sortera alla sina sopor, säger Terese.

Nu håller vi tummarna att de flesta lagen sorterar in i det sista. 30 april stänger tävlingen och i mitten av maj har vi fått klart resultaten: vilka lag som nått upp till 50 % utsorterat matavfall siste april eller en ökning på 10 procentenheter i medeltal sedan kampanjstart.
– Vi går då ut och berättar vilka som vunnit. Vinnarlagen får sedan tillsammans med sitt distrikt bestämma vad de vill göra för vinstpengarna. Stort lycka till önskar jag nu alla sorterande miljöhjältar i självaste upploppet av den här faktiskt livsviktiga tävlingen, säger Terese Svensson.

Stolta över alla duktiga sorterande hyresgäster är Per Olsson i Angered samt Anna Falk och Ann-Britt Andersson, lagledare för Gamlestaden 1 och 2 i Kortedala.

Tio-i-topp-listan största ökningen mars
Tio-i-topp-mest sorterat mars
Se ditt lags resultat här!


26 mars 2018

Nu spurtar vi!

Per Svensson, Karlaplatsen.

Bara en dryg månad kvar av tävlingen där allt du behöver göra är att slänga ditt matavfall i bruna påsen. Varför? Jo, för att du kan vinna upp till 30 – 40 000 kronor till ditt lag och område. Pengar som kan gå till saker ni kan göra roliga och nyttiga saker för. Och framförallt – för att vi allihop tillsammans gör en insats för miljön!

Februari är en kortmånad med färre tömningar. Trots det visar många lag fantastiskt fina resultat – och med det ökningar som bäddar för fina vinster när vi stänger tävlingen sista april.
– Sorterar gör man ju för miljöns skull, det känns så självklart! Det handlar ju bara om att slänga det i en annan påse än den vanliga soppåsen. Det är verkligen inte svårare än så, säger Per Svensson från lag Stackmoln på Hisingen.

De sorterar så det smäller Våra hyresgäster i distrikt Hisingen har varit en bubblare i tävlingen länge. Flera deltog i trevliga miljömingel och andra aktiviteter runt sina inkastluckor och miljörum tidigt i kampanjen. NU ger allt detta resultat! Trots den korta månaden ökade hyresgästerna i distrikt Hisingen sin utsortering med sammanlagt 2,9 procentenheter. Man har hela tre lag som redan passerat det nationella målet med 50 % insamlat matavfall – och ligger med fem lag etta (Karlaplatsen +11,2), tvåa (lag Kyrkbyn 1, +10,7), trea (lag Kyrkbyn 1, +10,7), sexa (Långströmsgatan + 6,9 %) och tia (Stackmoln + 5,0%) på Tio-i-topp-listan för största ökningen i februari. Så vågen för distrikt Hisingen!

Är du en av sopsorterarna?
Många fler duktiga sorterare finns bland våra hus i Göteborg. Bland annat grymma lag Stampen 1 i distrikt Öster som ligger kvar som etta på Tio-i-topp-listan även i februari för mest utsorterat: 61,7 %. Stampen 1 är tätt följda av Kyrkbyn 2 (61,6 %) och Karlaplatsen (51,6 %). Andra lag som briljerar bor i Guldheden, Kaverös, Olskroken och Nya Lunden. Roligt är också att Angered Centrum börjar komma igen, och ligger sjua på största ökningen. På distriktsnivå har distrikt Öster gått om duktiga distrikt Väster.

Sortera järnet nu, så kommer belöningen i maj

Kom ihåg att ALLT rätt sorterat matavfall blir till naturligt gödsel och drivmedel för gasfordon. På en påse matavfall kan du köra 4 km med en gasbil. Så släng matavfallet i bruna påsen!

Tio-i-topp-listan största ökningen februari
Tio-i-topp-mest sorterat februari
Se ditt lags resultat här!


20 februari

Få en påshållare och slipp lukt!

ÄR DET SANT?
Ja! Prata med din husvärd, miljövärd och/eller lagledare i tävlingen så får du en på direkten!
VAD SORTERAR JAG?
All överbliven mat, fruktskal, äggskal, vissna blommor, kaffesump, teblad, hushållspapper.
GÖR DET SKILLNAD?
Enorm skillnad! Alla dina och grannarnas matrester omvandlas till naturlig gas och gödsel.

SORTERA OCH VINN!
Bli en miljöhjälte ihop med dina grannar!


19 februari 2018

Halvtid i Sortera matresten!

Ja, nu har halva tiden gått i vår sorteringskampanj Sortera matresten. Sedan starten har du, dina grannar och resten av Poseidons hyresgäster sorterat ut 186 ton matrester som gasbussar kan färdas 41 310 km på!

– Jag är så imponerad av våra sorterande hyresgäster. Och det är många andra jag träffar i Kretsloppssverige också kan jag berätta. Lag Blenda i Backa står för största ökningen i januari med +26,8 procentenheter och Stampen 1 från distrikt Öster når hela 64,8 % utsorterat avfall. Hatten av för er och alla andra som gör skillnad varje dag, berömmer Poseidons kretsloppscontroller Terese Svensson som projektleder tävlingen.

En brun påse tar dig 4 km med gasbil
Lag som når sorteringsmålen kan ju vinna från 20 000 och ända upp till 40 000 kronor om 10 procentenheter ökning eller 50 % utsorterat matavfall nåtts i maj, och man stått för den största totala ökningen. Men varför gör vi den här tävlingen?
– För att tillsammans tillvarata jordens resurser, och eftersom vi är så många kan vi göra stor skillnad med våra nya sorteringsvanor. Allt rent matavfall i våra bruna kärl omvandlas till naturligt gödsel och fordonsbränsle. På en brun påse kan man köra nästan 4 km med gasfordon, berättar Terese.

Skrattar bäst som skrattar sist & varning för plast!
Under de tre månader som Poseidons tävling pågått har vissa lag och områden gått stadigt uppåt i statistiken, en del har inte rört sig alls och vissa har hoppat upp och ner. Varför det?
– Vi mäter ju faktiska vikten av det som du som hyresgäst slängt i bruna påsen och sen ner i inkastluckan eller bruna kärlet för matavfall. MEN, innehållet i bruna kärl med synlig plast åker inte med i matavfallsbilen utan bränns upp med restavfallet, så där försvinner en del som faktiskt samlats in. Vissa månader kan också vissa områden ha fler hämtningar en månad, och färre en annan – men det jämnas ju ut månaden därpå. Sen var det fel på vågen i en matavfallsbil veckorna runt årsskiftet och vi fick utföra kvalificerade beräkningar ihop med Kretslopp & Vatten. Räknade vi i underkant där bör det synas med fina ökningar i februari och mars.

Jennifer Hajdic, stolt lagledare för lag Blenda och två andra lag i Backa.

Hur går det då?
– Fantastiskt måste jag säga! Vi har 54 av 74 lag som ökat sin utsortering av matavfall och 12 lag som passerat eller ligger nära 50 % redan nu. Men alla kan egentligen klara 50 %. Det gäller bara att starta och fortsätta en god vana, varje dag, livet ut. Smarta sopsorterare vet att sortering är färskvara, säger Terese.

Se filmen om Sopsortering och vässa dig ytterligare inför slutspurten :)

Och här ser du ditt lags resultat. Sortera på!


19 januari 2018

Supersorterarnas tricks

– Det handlar om att slänga både mer och mindre. Att ta tillvara på det som faktiskt går att äta och först efter det skrapa ner resterna i bruna påsen, berättar hyresgästen Britten Andersson i lag Haga 1, som gått från 16 till hela 33 % utsorterat matavfall på en månad.

Britten har sorterat avfall i många år, och är noga med att planera sina inköp, frysa in råvaror från storförpackningar och få till goda middagar med det hon har i kylskåpet.
– Men det var först när Poseidons sorteringstävling startade som jag började sortera matrester. Nu har det blivit en vana som känns bra, säger Britten som bor i en trevlig tvåa på en kullerstensbelagd gård i hjärtat av Haga.

Fler börjat sortera
Bakom den ökade sorteringen för Hagalaget i december står bland andra Poseidons kretsloppsansvarige Tomas Jönsson, som sett till att distrikt Centrum fått upp kampanjens informationslappar som visar vikten av att sortera:

– Det är inte alltid lätt att få till sortering av matresterna i områden som Haga. När husen byggdes fanns inte utrymmen så vi får trolla allt vi kan för att få plats med både cyklar och kärl. Men hyresgästerna gör ett fantastiskt jobb som sorterar, och hittar till miljörummen vi fått till!

Öster spräckte 50-gränsen
Fenomenal sorteringsvilja visar man på i distrikt Öster. Här finns många fina miljörum och hyresgästerna står för Poseidons högsta andel utsorterat matavfall i december: 31,8 %. I området finns även lag Nya Lunden som stod för största andelen utsorterat matavfall i december: hela 52 %, som överträffar det göteborgska och nationella målet 50 %.

– Det är jätteroligt att våra hyresgäster är så engagerade! Här bor en blandning av unga och äldre, och många är miljöengagerade från start. Faktiskt kom medlemmar i hyresgästföreningen i Nya Lunden och bad oss göra en kampanj för all utsortering precis när Sortera matresten, sortera allt förresten skulle ta fart. Jag är jättestolt, säger distrikt Östers kretsloppsansvariga Agnes Ödén.

Hur går kampanjen vidare då?
– Vi fortsätter att lappa upp med viktig och rolig information fram till maj, så att fler inser vikten av att sortera. Och så ser vi till att det finns såväl bruna kärl som påshållare och bruna påsar tillgängliga för hyresgästerna, berättar Terese Svensson som driver sorteringskampanjen från Poseidon.

Men tas verkligen det sorterade matavfallet tillvara?
– Ja, verkligen! Alla bruna påsar med biologiskt avfall åker direkt till Renovas förbehandlingsanläggning i Marieholm, och sen vidare till en annan anläggning för rötning och omvandling till biobränsle och biogödsel. Den sorterande hyresgästen kan vara säker på att insatsen man gör ihop med sina grannar bidrar till en renare miljö!

Tomas Jönsson fliker in:
– Många av våra hyresgäster har förstått att matavfall inte är skräp utan användbart som gödsel och drivmedel för gasfordon. Man kan tycka att det är en liten droppe för vår miljö det vi gör här med vår sopsortering. Men vi är rätt många och med många droppar så blir det väl en pöl till slut.

Varje år slänger varje svensk i snitt 50 kilo mat som faktiskt gick att äta! Genom att planera matinköp och ta tillvara på matresterna, behöver inte mat slängas i onödan. EFTER DET slänger man oätbart biologiskt avfall i bruna påsen. För du vet väl att allt biologiskt avfall i bruna påsen omvandlas till naturligt gödsel och gasfordonsbränsle!

Några matsmarta januaritips

Sugen på Hirams drömskinka, Vegansk kylskåpspytt, Brittens restsoppa eller vill du se Brittens yoghurtklipp?

Klicka här för tips och recept för att ta hand om det du har i kylskåpet.


15 januari 2018

 

Applåd för alla som sorterar så bra i området! Fortsätt med det, men visste ni att varje person i Sverige slänger ca 50 kilo ätbar mat i soporna/år. Helt i onödan!

Här några tips för att spara både på miljön och den egna plånboken:

PLANERA INKÖPEN Köp inte mer än du behöver!

ANVÄND NÄSAN Smaka innan du slänger. Bäst före betyder ej dåligt efter!

FRYS IN MATRESTER Gör matlådor och ät dagen efter!

Fortsätt sortera nu. Och se ditt lags vikt och bra januarirecept här på hemsidan!


22 december 2017

God jul och gott 2018!

Vilken avslutning vi fått på året runt våra miljörum och inkastluckor. De 123 700 kilo du, dina grannar och andra hyresgäster sorterat tillsammans under oktober och november blir till 27 490 kilometer bussresor som julklapp till vår stad!

Vissa lag står ut med fantastiska resultat. Andra är på väg. Tillsammans har vi faktiskt ökat utsorteringen av matavfall med hela fem procent på bara de här två kampanjmånaderna, och gått från 19,4 till 24,4 procent. Alla blir vi miljöhjältar och vinnare i slutändan, ju fler som sorterar – och gör det rätt.

Sortera rätt i helgen

Visste du att julen är den tid på året då vi producerar som mest avfall? Ungefär fem procent mer än resten av året faktiskt. Här är lite tips på hur du sorterar och återvinner skräpet som blir över:

Julgranen sorteras som grovsopor och lämnas i grovsoprummet, eller i containern för grovsopor i områden som har containrar.

Julklappspapper och kartonger sorteras som pappersförpackning.

Julklappssnören, tejp, julkort, kuvert, julkulor av plast och glas och julgransglitter slängs i vanliga soppåsen för restavfall.

Matresterna ska ju helst ätas upp, men blir det ändå över sorteras de i den bruna papperspåsen för matavfall. Så ner med dem i påsen!

Och så en liten julklapp

Till dig och vår miljö, en snabbkurs i sopsortering :)

God jul!


19 december 2017

Stampen tog avstamp i Sortera matresten!

Det blåser i toppen. Plötsligt seglar helt andra lag upp på tio-i-toppen jämfört med introduktionsmånaden oktober. – Vi har knackat dörr, berättar Yusuf Nayef, husvärden på Norra Ågatan som ansvarar för Stampen 1-laget.

Vad brukar man säga i sportsammanhang? Bollen är rund, i fotboll kan vad som helst hända! Samma sak verkar det vara inom grenen sopsortering. Flera nya lag seglar upp och möblerar om i tio-i-topp-listan. Och ser man på helheten har utsorteringen sedan kampanjstarten i oktober ökat med hela 5 % för alla Poseidonlagen, detta på bara 2 månader!

– Det är en fantastisk utveckling. I statistiken ser vi en massa kämpande lag som jobbar både för sitt lag och miljön. Vi på Poseidon ska göra allt vi kan för att alla ska kunna sortera ut sitt matavfall på ett enkelt sätt. Och att många vinner, skrattar Terese Svensson, kretsloppscontroller på Poseidon som projektleder tävlingen.

Stampen 1 i topp, har knackat dörr

I november har lag Stampen 1 seglat upp på första plats både vad gäller största ökning (32,4%) och mest sorterat (59,6 %). Yusuf Nayef är husvärd för Norra Ågatan som alltså utgör lag Stampen 1. Han blev väldigt glad när han fick höra om sitt lags fina resultat, men också överraskad att man lyckats öka så pass mycket på bara en månad.

– På hela distriktet och här på Norra Ågatan har vi gjort en hel del för att underlätta för våra hyresgäster att sortera. För två år sedan körde vi till exempel en dörrknackningskampanj, med hjälp av Kretslopp och vattens avfallsinformatörer som besökte alla hyresgäster och informerade om matavfall. Jag ser också till att informera nyinflyttade hyresgäster om hur och var de kan sortera och varför det är viktigt.

Yusuf har också sett till att det är enkelt för hyresgästen att få tag på både hållare och matavfallspåsar, i postrummet. Där går man ju in och hämtar sin post varje dag, och kan samtidigt plocka med sig matavfallspåsar om man behöver det. Och han tror på sitt lags potential som sopsorterare:

– Det gäller bara att alla fortsätter satt engagera sig! säger Yusuf med ett stort leende.

Det går bra för Lövgärdet

Ett annat område som gjorde väldigt bra ifrån sig under november är Lövgärdet. Alla 4 lag i Lövgärdet ökade ordentligt och tog sig upp på tio-i-topplistan för största ökning. Starkt jobbat! Lag Paprika som ökade allra mest (+ 26,5) tog sig dessutom upp på plats nr 4 på topplistan över mest sorterat och här sorterar man hela 51 % av matresterna.
– Vi har lagt informationslapparna i brevlådorna och det verkar ha gett effekt, avslöjar en mycket nöjd lagledning i Lövgärdet.

En nöjd Per Olsson, Fastighetsförvaltare och Kretsloppsansvarig i Lövgärdet

Sopsortering en färskvara

Kviberg och Södra Kortedala som ökade mest under oktober minskade med lika mycket under november. En av anledningarna för Kviberg är att antalet (veckovisa) tömningar av matavfallet i november var färre än i oktober. Ibland infaller nämligen tömningarna på andra sidan månadsskiftet, så att vikterna hamnar i nästa månad.
– Dessa svängningar kommer att jämna ut sig i slutänden i maj, då ett medelvärde tas fram för hela perioden. Vi håller tummarna för lag Kviberg och Södra Kortedala att de kommer igen, de kan ju verkligen sortera det är tydligt, säger Terese Svensson.

När det gäller Södra Kortedala var antalet hämtningar i oktober och november lika många. Så här har man helt enkelt inte sorterat och slängt lika mycket i matavfallskärlen i november. Eftersom områdena som vi mäter är ganska små så kan det räcka med att några hushåll sorterar mindre så märks detta av i den totala vikten.

Men som sagt, bland de här lagen och överlag finns en massa kämpande sopsorterare – som gör skillnad.

– Ja, det märks vad varje person gör, så sätt igång och sortera ut matavfallet allihop! Sopsortering är färskvara och något man behöver göra varje dag. Det ska vara som bilbältet när man kör bil: en självklarhet, säger Terese Svensson.

Tio-i-topp-listan största ökningen november
Tio-i-topp-mest sorterat november
Se ditt lags resultat här


20 november 2017

Bra jobbat lag Kviberg!

Hela 79,7 % utsorterat matavfall totalt drämmer lag Kviberg till med redan nu i oktober. Det gör de även för största ökningen av utsorterat matavfall: +43,5 %. Men många andra lag visar jättefina resultat!

– Ja, bra jobbat av väldigt, väldigt många! Flera lag visar jättefina siffror redan nu i oktober, faktum är att 7 av 8 distrikt ökat utsorteringen av sitt matavfall i oktober. Tillsammans har vi ökat utsorteringen med 2,6 % jämfört med en månad tillbaka, vilket är långt högre än vi vågat hoppas på, säger Terese Svensson som projektleder Poseidons kampanj.

Lag Kviberg i topp
Glädjande nog kommer lagen i oktobertoppen från många olika delar av stan.
– Ja, av totalt 74 lag har 46 lag ökat andelen utsorterat matavfall under oktober. Och lagen kommer från såväl distrikt Väster, Centrum och Hisingen som Kortedala och Öster, berättar Terese Svensson.

Oktoberbäst för total utsortering på distriktsnivå är Väster med hela 30,2 %, Största ökningen på distriktsnivå står Kortedala för med +7,2 %. Där ingår lag Kviberg med största ökningen utsorterat matavfall, +43,8 %, och sitt fantastiska 79,7 % utsorterat matavfall totalt. Imponerar gör också lag Södra Kortedala med en ökning på +35,7 % och en total utsortering av matavfall i oktober på 58 %.

Radarpar ligger bakom
Vad är då hemligheten bakom Kortedalas rivstart? Vi frågar miljövärdarna Amir Elhadj och Andreas Ottosson som teamat ihop sig i tävlingen och jobbar tillsammans i Kviberg och Södra Kortedala. De är själva väldigt imponerade av sina hyresgästers fina resultat.

– Jättekul att höra att hyresgästerna visar på så bra resultat! På Beväringsgatan har vi märkt av att matavfallskärlen har varit fullare och i Södra Kortedala har vi fått beställa extra tömningar av matavfall, men vi trodde inte att det hade ökat så här mycket!

Miljövärdarna Amir Elhadj och Andreas Ottosson.

Varför tror ni att det har gått så bra just här?

– Bra engagemang från hyresgästerna såklart. Och på Beväringsgatan syns lapparna som vi har satt upp väldigt väl. Varje miljörum på Beväringsgatan har en ingång med glasdörrar på varsin sida av huset. Vi har satt upp lapparna, synligt, på bägge sidorna. I Södra Kortedala satte vi upp lappar på varje våningsplan istället för att bara sätta upp dem i entrén. Kanske kan det bero på det, att folk har sett och tagit till sig informationen och sen agerat på det, säger Amir och Andreas.

Fortsättningen då? Vad händer i kampanjen?

Terese Svensson som projektleder tävlingen Sortera matresten, sortera allt förresten berättar:

– Självklart fortsätter vi och matar på med rolig information och ser till att sopsorteringen funkar ute på distrikten. Vi gick ut med en enkät innan tävlingen, där fick vi värdefull information så att vi kan rätta till saker som inte fungera och stötta där det behövs. Målet är ju att vi ska hjälpa hyresgästerna till riktigt bra sorteringsvanor. Det har börjat väldigt bra!

Tio-i-topp-listan största ökningen oktober
Tio-i-topp-mest sorterat oktober
Se ditt lags resultat här


6 november 2017

Poseidon tog över #greenhackgbg

Under hela vecka 45 höll Poseidon i uppdateringarna av #greenhackgbg – Göteborgs Stads kanal för frågor om hållbara livsstilar. Jätteroligt tycker vi!

Tre gånger om dagen uppdaterade vi med matnyttig info om sopsortering och träffar hyresgäster och medarbetare vid våra miljörum och inkastluckor. Terese Svensson som är vår greenhackande kretsloppscontroller höll i spakarna.

Se våra bilder oss på instagram, under greenhackgbg. Du kan också läsa om vår tävling och kampanj Sortera matresten, sortera allt förresten på greenhackgbgs blogg.

Här ser du alla instagraminlägg, även om du inte har instagram själv!


1 november 2017

 

Du har väl laddat upp med bruna påsar därhemma, och är redo att börja sortera! Nu drar tävlingen ”Sortera matresten, sortera allt förresten” igång. Och det är du och dina grannar som tävlar.

Målet är alltså att öka din och dina grannars sortering av matrester, och allt annat med förresten. Och ni är rätt många som är med och kan bidra till en bättre miljö. Vi pratar närmare 50 000 potentiella miljöhjältar faktiskt. Tillsammans kan ni göra en stor gemensam och viktig insats för miljön. Och vi ska göra allt vi kan för att hjälpa er nå ert mål!

Laget du tillhör, har du fått veta via Mina sidor. Du hittar också vilket område, och vilka gator, som är med i ditt lag här på hemsidan. Gå till länken Lag och resultat här bredvid, så ser du.

MÅLSÄTTNING
o Att öka er sortering  med 10 % innan 1 maj 2018
o HELA området sorterar 50 % av sina matrester

VAD VINNER NI?
Når ni målet väljer ni en av dessa belöningar:
o  Pengar till gemensam fest
o  Förbättring i området, t ex nya lekredskap
o  Varje hushåll får en personlig gåva
o  Annat bra förslag som belönar området

Hur tävlingen går till, vad som ska sorteras i bruna påsen samt varför vi satt igång den här tävlingen kan du läsa under fliken Frågor och svar. Ta dig gärna en stund och titta igenom den, där finns mycket matnyttig information. Har du bra idéer eller vill fråga mer om hur du ska sortera, prata gärna med lagledaren i ditt lag. Du ser vem det är i ditt trapphus.

Lycka till önskar alla vi på Poseidon!

Tävlingsregler

 


16 oktober 2017

Vad kan sorteras? All överbliven mat, fruktskal, äggskal, vissna blommor, kaffesump, vått hushållspapper bland annat. Se hela listan här.

Om jag inte sorterar? Då går matresterna upp i rök ihop med de vanliga soporna. Synd, när de kan bli energi.

Är det noga? Ja, lägg inget i bruna påsen som inte hör dit! Då bränns allt annat som du och grannarna sorterat i bruna kärlet eller inkastluckan, utan att bli energi.

LADDAD ATT TÄVLA? Prata med grannarna och gör er redo att tävla 1 november!


15 oktober 2017

Ines och Ingemar sopsorterar i både Sverige och Peru!

Bild på Ines och Ingemar som håller om varandra, utanför lokalen. Träd och gräsmatta bakom.

– Vi sorterar allt, berättar Ines Seminario-Persson som är från Peru och bor med sin Ingemar på Bernhards gränd. Men de bor här bara halva året. På vinterhalvåret bor de i Lima, i Peru.

Det är rätt fullsatt i lokalen där Poseidon hyresgäster samlats på distrikt Hisingens sopsorteringsmingel vid Karlaplatsen. Här svarar Poseidons personal på frågor om sopsortering  – och bredvid fikabordet, nära kaffet och kanelbullarna, sitter Ines Seminario-Persson och Ingemar Persson. Ingemar har bott, och sorterat sina sopor, på adressen sedan 2005. 2006 flyttade hans älskade Ines in. De båda jobbade ihop på Volvo i Peru på 70-talet och träffades åter det året – och blev ett par.

– Vi trivs jättebra här på Karlaplatsen, berättar Ines. Men vi bor här bara halva året, snart åker vi till Lima. Där har vi ett hus och hjälp med att städa, sköta trädgården och laga mat om vi vill, så har man det där. Här i Sverige däremot fixar vi allt själva med städning och matlagning. Å andra sidan, blir något fel i lägenheten här på Bernhards gränd, då behöver vi bara ta kontakt med vår husvärd som hjälper oss. I Peru finns ingen husvärd, där får vi ta tag i sådana saker själva.

Sophanteringen då? Hur funkar det med den i Lima?
– Man har inga soptunnor, berättar Ingemar. Soppåsen ställer man ut på trottoaren på kvällen och så är den borta morgonen efter. Det funkar hur bra som helst. Och återvinning börjar bli stort, fler och fler börjar göra det. Men man sopsorterar inte själv utan samlar ihop allt man har i en säck eller påse – plast, glas, metall, pappersförpackningar osv. – och så kommer de och hämtar påsarna och sortera upp det för återvinning.

Bild på en man med kaffekopp. Tony från Poseidon, samt hyresgästen Solvig.

– Jaha, här ska jag lära mig sopsortera, skojar Solvig Eriksson som bor på Norra Fjädermolnsgatan och sorterar allt. Sopsorteringspåsen står ute på den glasade balkongen och när hemtjänsten inte hinner lämna den tar hon rullatorn och knallar ner själv till miljörummet. Här på bilden pratar hon med Tony Petterson från Poseidon.

Nöjd kvinna ler vid ett ståbord, på bordet en matavfallspåse i påshållare samt ballonger i gult, ljusblått och rosa.

– Vi sorterar våra sopor, berättar Jeshi Beyene Kahsai som bor på Norra Fjädermolnsgatan med sin man, dottern Johanna som studerar till butikschef inom konfektion i Borås och dottern Silvana som läser till civilekonom. (Ballonger är fina, men ska alltså INTE sorteras i matavfallspåsen :)

Liten flicka med flätor blir kramad av sin storasyster, som står på knä. I handen har den lilla flickan en rosa ballong och en sopsorteringspåse.

– Det är mamma som sopsorterar, förklarar Cinda 18 år som läser på naturvetenskaplig linje, bor på Bymolnsgatan och var med på sopsorteringsminglet med lillasyrran Samarr som är 5 år – och som gillar den lilla sopsorteringspåsen bäst. Den för lampor, batterier och småelektronik.

Två leende medarbetare från Poseidon, Filip och Amjad, visar upp sopsorteringspåsar

Filip Saari och Amjad Jaber från Poseidon visar upp de praktiska sopsorteringspåsarna som underlättar när man ska slänga sakerna, och som de som var på minglet fick med sig hem.

Läs om tävlingen ”Sortera matresten, sortera allt förresten” som börjar 1 november, hur man sopsorterar och varför det är så viktigt här!


1 oktober 2017

Matresterna Lägger du i bruna påsen för matavfall. Har du ett miljörum lägger du påsen i det bruna kärlet märkt med MATAVFALL i miljörummet. Annars slänger du påsen i luckan för MATAVFALL där du slänger dina sopor.

Var finns miljörum eller inkastlucka? Har du inte hittat dit, prata med din miljövärd eller husvärd!

Slut på bruna påsar? Fler finns i ditt miljörum. Har du inget miljörum, säg till din miljövärd så får du fler direkt!

1 NOVEMBER STARTAR TÄVLINGEN Ladda upp med påsar därhemma!