Rökfria uppgångar

I takt med att allt fler platser blir rökfria ökar förväntningarna på att kunna vistas i rökfria miljöer. Sedan 2015 är all nyproduktion helt rökfri. Du som bor hos Poseidon har tillsammans med dina grannar möjlighet att bestämma om ni vill ha det rökfritt där ni bor. Och från den 1 december 2018 råder rökfritt inomhus i alla nya kontrakt.

Vill du att din uppgång ska bli helt rökfri?

Om alla grannar i en uppgång är överens och går ihop och skickar in en ansökan till oss, kommer vi att skicka ut kontraktstillägg och därefter införa rökfritt i uppgången. Rökfritt innebär i det här fallet att uppgången blir helt rökfri, det vill säga att rökning inte blir tillåten i lägenheter, på balkonger/uteplatser eller i nära anslutning till entrén.

Är du intresserad? Använd gärna dokumentet nedan för att samla dina grannars intresseanmälan och skicka in det till oss!

Vi vill ha en rökfri uppgång – blankett

Frågor och svar om rökfria uppgångar

Nedan har vi listat några frågor med svar om erbjudandet.

Vad innebär rökförbudet?

I korthet innebär det att vi inför rökförbud i uppgångar där alla grannar tackar ja till erbjudandet. Förbudet gäller tobaksrökning i lägenheter, på balkonger, uteplatser, i gemensamma utrymmen och vid entrén. Nuvarande och kommande hyresgäster får skriva under ett kontraktstillägg där man samtycker till rökförbudet.

Vad gäller för rökning i husen idag?

Sedan 2015 är alla nybyggda lägenheter helt rökfria. Från den 1 december 2018 är det rökförbud inomhus i alla nya kontrakt.

I alla hus är det rökförbud i allmänna utrymmen, såsom trappuppgångar, tvättstugor och källare. Det är inte heller tillåtet att röka på balkongen om det stör andra.

Vad gör ni om någon röker trots förbudet?

Vi påminner alla som bor i huset om att grannarna gemensamt valt att hålla uppgången rökfri. I framtiden kanske lagstiftningen förändras och ger andra möjligheter att agera, men i dagsläget bygger rökförbudet på en frivillig överenskommelse bland grannarna och dem som flyttar in.

Jag störs av att grannen i uppgången bredvid röker. Varför skapar ni inte helt rökfria hus istället?

Eftersom vi inte vill tvinga in rökförbud i befintliga kontrakt inför vi det bara i uppgångar där alla är överens. Vi tror att uppgångar är en rimlig enhet för att införa rökförbud – hela huskroppar skulle bli svårt att få samtycke för och enskilda lägenheter skulle inte ge någon effekt.

Varför just rökning? Varför inte förbjuda pälsdjur eller parfym som många är allergiska mot?

Enligt Folkhälsomyndigheten är rökning är en av de främsta riskfaktorerna för sjukdom och för tidig död som faktiskt går att förebygga. Även personer i omgivningen påverkas negativt genom rökning. Idag är det bara 8,8 procent av befolkningen som uppger att de röker dagligen.

Att rökning har en så stor negativ inverkan på den egna och omgivningens hälsa i kombination med att relativt få människor röker och att en majoritet av våra hyresgäster skulle vilja bo rökfritt gör att vi har valt det här erbjudandet.

Jag störs av att min granne röker, kan ni inte tvinga fram ett förbud om majoriteten är för det?

Nej, det kan vi inte. Eftersom det inte finns någon lag som förbjuder rökning i lägenheter vill vi att alla ska vara överens när vi inför rökförbud i befintliga kontrakt.

Vart ska jag som rökare ta vägen? Snart finns väl ingenstans att bo?

För oss är det viktigt att erbjuda boende för alla och att du som hyresgäst ska ha inflytande över din boendemiljö. Därför etablerar vi bara helt rökfria uppgångar där alla grannar är överens om att de vill ha det.

Vi välkomnar självklart även dig som röker till våra lägenheter, men om du bor i en rökfri lägenhet behöver du gå utomhus för att röka.