Ohyra och skadedjur

Om du upptäcker ohyra eller skadedjur i din lägenhet är det viktigt att du genast anmäler det så att du får rätt hjälp.

Som hyresgäst får du kostnadsfri rådgivning och sanering från Anticimex när du behöver.  Kontakta därför Anticimex direkt på telefon 075-245 10 00 eller mail: kundservice.goteborg@anticimex.se.

Vägglöss – ett allt vanligare problem

På senare år har vägglössen dykt upp i Sverige igen. Främsta orsaken är att vi reser mer, men de kan även följa med begagnade möbler hem.

Vägglusen är en blodsugande insekt som kryper fram om natten och orsakar röda och kliande bett. På dagen gömmer den sig i sängbottnar, möbler eller bakom lister.  Den styrs av tillgången på mat och kan ligga i dvala en lång period, upp till ett år för att sedan vakna till liv. Vägglöss kryper, de hoppar inte och går inte långt ifrån oss människor.

Vuxna löss ser ut ungefär som små äppelkärnor och är 4-5 millimeter långa. Mörka fläckar av spillning och rester efter hudömsningar kan vara andra tecken på att den lömska insekten finns i ditt hem.

Vägglössen har inget med hygien eller renlighet att göra, utan kan drabba vem som helst.

Här kommer några tips för att undvika problem:

På hotellrummet

  • När du bor på hotell – ställ väskan högt och långt ifrån sängen.
  • Låt kläderna ligga kvar i resväskan, undvik att använda byrån.
  • Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar kan det vara spillning från lössen. Be att få byta rum!

När du kommer hem

  • Ta ur alla kläder ur resväskan och tvätta, gärna i 60 grader om det går. Övrigt innehåll läggs i plastpåse och förvaras i frysen under några dygn.
  • Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Dammsugarpåsen lägger du i en plastpåse och stoppar in i frysen under flera dygn, därefter kan den kastas. Den kan också behandlas med vanlig insektssprej, speciellt i skrymslen och håligheter.

Om du är drabbad

  • Om du misstänker vägglöss – ta genast en kontakt med Anticimex, som sköter saneringen. Det går inte att bli av med lössen på egen hand.
Scandinav_GAXH

Anticimex når du på telefon
075-245 10 00