Hoppa till innehåll

Kokbok för snåljåpar

kock lagar mat i sitt kök

Daniel trollar med maten

Smoothie på övermogen avokado, brödsallad av gamla korvbröd och fisksoppa på överblivet räkspad. Kocken Daniel Oddhammar bjuder på fantastiskt god mat – gjord på det du trodde var oätligt.

– Vi slänger otroligt mycket mat helt i onödan. Men med ganska små medel är det lätt att minska matsvinnet rejält och få nya spännande rätter på köpet, säger Daniel som bor med sin familj i Guldheden och predikar klimatklok mathållning till vardags för både kockar och vanligt folk.

En februaridag bjuder han oss till sitt kök och lagar mat från rester och överbliven mat ur kyl och frys. Fram kommer ostskalkar, gamla korv- och hamburgerbröd, en övermogen avokado, en burk med räkspad och grönsaksbitar som blivit över.

kock med slev i hand

En stund senare serverar han en uppfriskande smoothie, en fisksoppa i espressokopp, italiensk ”Sallad Panzanella” på korvbröden och så en läcker ”Skalsallad” gjord på skal och grönsaker som ofta går i komposten.

– Man kan äta nästan allt på grönsaker och rotfrukter. I den här salladen är det morotsskal, finskurna bitar från det mörkgröna på purjolöken, roten på broccoli och vitkål samt hatten på paprikan. Tricket är att skära fint, då märker man inte om den blivit lite träig i konsistensen. Smaken är det absolut inget fel på, snarare tvärtom, säger Daniel.
När Daniel föreläser och hjälper restauranger handlar det mycket om att visa skillnaden på svinn och avfall. Att minimera det som till slut går i komposthinken och ta vara på råvarorna. Där finns mycket att vinna.

–Tidigare generationer, som min mormor, var mycket bättre på att ta vara på allt. Hon lärde mig att det viktigaste vapnet man har mot slöseri i köket, det är slickepotten!

Kokbok för snåljåpar! kokbok
Du kan läsa mer om hur du kan tänka hållbart i köket i ”Kokbok för snåljåpar”.

Daniels tips för minskat matsvinn:
• Inventera vad som finns hemma (i kyl, frys och torrförråd) och gör en veckoplanering utifrån det. Reservera en av middagarna för rester.
• Köp inte hem mer än det du har tänkt äta under veckan.
• Använd hela råvaran, i princip allt går att äta.
• Ha ordning i kyl och frys. Då kan du lätt se vad som finns hemma och ha koll så att maten inte blir för gammal. Daniels familj har en egen hylla för rester.
• Våga testa nytt – gör en överraskningsrätt av det du har hemma.
• Och använd slickepotten!

Nu har vi samlat Daniels fina recept i Kokbok för snåljåpar.

bild på kokbok

Kokboken

bild på kock i bokuppslag

Läs den i hela uppslag

 

bild på kock med slev

eller sida för sida