Källsortera

Här på Poseidon jobbar vi hårt för att minska vår miljöpåverkan. En viktig del av vårt miljöengagemang är att förenkla för dig som bor hos oss att leva miljövänligt.

Sortera rätt

Ibland är det inte så enkelt att sortera rätt, men vi hjälper dig. Skylten här nedanför visar enkelt vad du sorterar var. Klicka på den så ser du den i större format!
översiktsbild sorteringsguide

Sorteringsguide, på fem språk

Vi har även tagit fram en utförlig sorteringsguide på fem språk. Den visar dig hur du sorterar dina sopor, och hur sorterat avfall används till nya produkter. Läs den gärna, för de är viktigt att du sorterar rätt!

På svenska
På engelska 
På somaliska 
På arabiska 
På bosniska/kroatiska/serbiska 

 

Mina sidor visar var du sorterar

Under Mina sidor står det även information om var du sorterar dina sopor, om det finns grovsoprum och hur sorteringen av matavfall fungerar i ditt område. Din husvärd eller miljövärd kan hjälpa dig om du har frågor kring källsortering i just din fastighet!

Film om sopsortering, på fyra språk

Kolla gärna in vår film med smarta sorteringstips! Den är undertextad på svenska, engelska, somaliska eller arabiska.

Vad sorteras var? Snabb sökmotor.
Var sorterar du bomullstops? Och vad gör du med gammal maskinolja? Kolla snabbt och enkelt i Göteborgs Stads sökmotor.

Farligt avfall
I hushållet använder vi oss av många kemikalier och farliga ämnen. Det är jätteviktigt att se till att inget av det farliga avfallet hamnar i de vanliga soporna eller i avloppet, eftersom det kommer tillbaka till oss på ett eller annat sätt.

Farligt avfall kan lämnas på kommunens återvinningscentraler, miljöstationer på vissa bensinstationer, Farligt avfall-bilen som kör runt hela Göteborg två gånger om året och i Samlaren som finns i vissa butiker. Även en del butiker som säljer elektronik har egna insamlingssystem och tar emot elavfall från hushåll.

En del områden har även viss insamling i sina miljörum. Fråga din hus- eller miljövärd vad som gäller där du bor!

Här kan du läsa mer om var du hittar Samlaren, insamling av farligt avfall i butiker.

Gratis besök på återvinningscentralen
Du som bor i hyresrätt har liksom alla hushåll i Göteborg rätt till sex avgiftsfria besök varje år på stadens fem återvinningscentraler. Här kan du lämna skrymmande avfall såsom byggrester, uttjänta tv-apparater, gamla möbler, inventarier och farligt avfall.

Det enda du behöver göra är att kvittera ut ett ÅVC-kort. Det gör du i samband med ditt första besök på återvinningscentralen. Glöm inte att ta med dig giltig fotolegitimation, eftersom ÅVC-kortet är en personlig värdehandling.

Vad händer med avfallet?
Det som du sorterar i miljörummet eller på återvinningsstationen körs till olika sorteringsanläggningar och återvinningsanläggningar runt om i Sverige och blir i slutändan nya produkter. Genom att återvinna materialet sparas både råvaror och energi vilket gör stor nytta för miljön och vår planet.

Om du vill veta mer om återvinningsprocessen kan du se filmer om det här:

Kläder och textil, skänkes via Human Bridge

Vi på Poseidon siktar på att alla 27 000 hushåll ska ha gångavstånd till en behållare från Human Bridge.

Allt i skor och textilier tas omhand och förtjänsten går till transporter av sjukvårdsutrustning till drabbade länder. Human Bridge driver även egna butiker där förtjänsten går till transport av sjukhusutrustning över hela världen. I Göteborg finns butik Lindra Second Hand som ligger på Selma Lagerlöfs torg. I butikerna säljs second hand och människor som behöver kan arbetsträna. Förtjänsten av det sålda går till transport av svensk sjukvårdsutrustning, som samlas in och kvalitetskontrolleras av egna anställda sjukvårdstekniker.

DET HÄR KAN DU SKÄNKA
Kläder, skor, hattar, skärp, väskor, accessoarer och textilier. Även trasiga textilier samt enstaka skor återbrukas av Human Bridge.
Läs mer om Human Bridges arbete på humanbridge.se

Du vet väl att du har sex gratis besök på ÅVC-centralen varje år!